Klub Alpbah Crna Gora     Logo FAN Member 300dpi

                   ČLAN MREŽE FORUMA ALPBAH

Evropski forum Alpbah

Evropski forum Alpbah osnovan je 1945. godine, pod imenom Internationale Hochschulwochen (Međunarodna akademska nedjelja), od strane bečkog studenta Ota Moldena i profesora filozofije Univerziteta u Insbruku, Simona Mozera. Svake godine, od samog početka, ovi sastanci se održavaju u selu Alpbah u tirolskim planinama, i od 1949. godine zvanično nose naziv Evropski forum Alpbah.
Evropski forum Alpbah okuplja učesnike iz cijelog svijeta i iz različitih sfera života: politike, ekonomije, nauke, umjetnosti… Studenti kao i eksperti dolaze u Alpbah da raspravljaju o aktuelnim svjetskim problemima i da formulišu interdisciplinarna rješenja.


O organizaciji Foruma


Evropski forum Alpbah se održava svake godine u avgustu i podrazumijeva tri segmenta koja se odvijaju paralelno:

Nedjelja seminara + Alpbah simpozijumi: 

  • Nedjelja seminara – odvija se u prvoj sedmici održavanja Foruma, posvećena je različitim temama i sastoji se od 16 seminara. Svaki učesnik ima pravo da pohađa dva seminara, jedan u jutarnjim i jedan u popodnevnim časovima. 
    Program Nedjelje seminara možete naći nahttp://www.alpbach.org/en/event/seminar-week-2/
  • Alpbah simpozijumi – konferencije koje traju po 2-3 dana, a tiču se politike, ekonomije, arhitekture, životne sredine, tehnologije i zdravlja. Takođe, na posebnim radionicama se raspravlja o bankarstvu, filmu i umrežavanju u okviru EU. Stipendija se može dodijeliti ili samo za Nedjelju seminara, ili za Nedjelju seminara i simpozijume. Više o simpozijumima pročitajte nahttp://www.alpbach.org/en/forum/2016/.

Alpbah ljetnje škole  organizuju se na engleskom i/ili njemačkom jeziku za studente i mlade profesionalce, i za njih su neophodne posebne aplikacije. Programi ljetnjih škola variraju svake godine.

Ovaj program prate večernji prijemi i bogat kulturni program, koji uključuje izložbe, koncerte i predavanja, gdje mladi umjetnici koji dođu u Alpbah mogu da predstave svoj rad. Pored toga, tokom trajanja programa spontano se na inicijativu inicijativnih grupa i klubova organizuju Razgovori pored kamina, u kojima učesnici Foruma mogu otvoreno da raspravljaju o mnogim aktuelnim pitanjima sa poznatim svjetskim naučnicima i državnicima.

U tri nedjelje, Evropski forum Alpbah posjeti preko 600 studenata i 4000 drugih učesnika – profesora, političara, biznismena, umjetnika, novinara i mnogih drugih.


Mreža foruma Alpbah (FAN)

 

Nakon zvaničnog završetka Evropskog foruma Alpbah, duh Alpbaha“ nastavlja da živi zahvaljujući mnogim stipendistima koji se vraćaju u svoje države gdje osnivaju nezavisne grupe alumnija, koje se zovu klubovi ili inicijativne grupe. Ove grupe tokom godine organizuju programe prikupljanja sredstava za stipendije, kao i veliki broj formalnih i neformalnih događaja, promovišući Forum i njegove vrijednosti.

Zajedno, klubovi i inicijativne grupe formiraju Mrežu foruma Alpbah (FAN), koja podrazumijeva redovne međunarodne i regionalne sastanke i događaje. Tokom trajanja samog Foruma, ove grupe obrazuju Upravni odbor koji je koordinaciono tijelo i kontakt tačka za stipendiste i koji se brine za propratni kulturni i društveni program za sve učesnike Foruma.

Još jedno tijelo je Koordinacioni tim, koji odgovara za komunikaciju unutar Mreže, koja ga i bira, kao i za predstavljanje Mreže na sastancima organizacije Evropskog foruma Alpbah. U 2013. godini, Inicijativna grupa Alpbah Podgorica je imala čast da organizuje regionalnu konferenciju Mreže za Jugoistočnu Evropu.

Postoji preko 30 Alpbah klubova i inicijativnih grupa u preko 20 država. Ovdje možete pogledati listu grupa kao i preuzeti linkove na njihove vebsajtove ili Facebook stranice: http://forum.alpbach.network/.


 

Utisci stipendista

 

„Boraviti u Alpbahu znači imati mogućnost da upoznate 700 učesnika Foruma iz svih krajeva svijeta, da se družite sa njima na predavanjima, ali i u vrlo neformalnim situacijama, te da steknete važne kontakte i dobre prijatelje. Među predavačima na Forumu su bili Žoze Manuel Baroso, Indira Gandi, Teodor Adorno, Jirgen Habermas, Karl Poper, Helmut Kol... Ukoliko želite da prezentujete svoje ideje, da budete saslušani i podržani u njihovoj realizaciji, da budete mladi aktivni ljudi koji će dati svoj doprinos, aplicirajte!“

                                                                                                 Milica, stipendistkinja 2013. godine (23)


„Bio sam učesnik Foruma u 2013. godini po drugi put. U okviru Nedjelje seminara, izabrao sam seminare „Open Data, Open Government, Open Society“, kao i „Experiences in Migration and Integration“. Znanja koja sam ovdje stekao svakako će mi pomoći na doktorskim studijama i u budućoj karijeri. Od kulturnog programa bih izdvojio izložbu „Back to the Future“, kao i filmove „Foreign“ i „Alphabet“, koji su me ostavili bez teksta. Ovaj dio Austrije poznat je i po delikatesnoj hrani u kojoj sam uživao.

Mnoštvo učesnika i predavača, sa različitim profesionalnim i ličnim dostignućima čine učešće na Forumu nezamjenljivim iskustvom. Privilegija je biti nagrađen ovakvom vrstom stipendije i unaprijed se radujem nekom novom učešću.“

                                                                                                 Stevan, stipendista 2013. godine (28)

twitter

Free business joomla templates