Klub Alpbah Crna Gora     Logo FAN Member 300dpi

                   ČLAN MREŽE FORUMA ALPBAH

Ivana Srećković: "Prijatelji za cijeli život"

Svake godine, studenti i drugi mladi ljudi iz Crne Gore dobijaju stipendiju Evropskog foruma Alpbah. Ponosni smo što su u 2015. godini u Alpbahu boravile i dvije stipendistkinje IGAP-a, zahvaljujući podršci naših sponzora, UNIQA osiguranja i Hypo Alpe Adria banke. 

Naša stipendistkinja, a zatim i članica IGAP-a Ivana Srećković, odlučila je da nam napiše nekoliko riječi o svom iskustvu na prošlogodišnjem Forumu. Prenosimo njen tekst u cjelosti: 

"Prije svega, bila je velika čast biti dio 70. po redu Evropskog foruma Alpbah, nakon što sam slušala toliko priča o tom mjestu tokom pohađanja Alpbah Ljetnje škole evropskih integracija u Beogradu 2014. godine. Veliki trud naše inicijativne grupe u Podgorici i UNIQA osiguranja, sponzora moje stipendije, pružio mi je šansu da prisustvujem Forumu u cjelosti i učestvujem kako u Sedmici seminara, tako i u simpozijumima kasnije.

Tema ovogodišnjeg Foruma bila je “Nejednakost“, te su oni zainteresovani za politiku, nauku, kulturu, biznis, ali i mnoge druge sfere, mogli prisustvovati korisnim predavanjima koja su se ticala tema njihovog interesovanja. Sedmicu seminara su u mom slučaju ispunila dva koja sam izabrala: “Globalna bezbjednost hrane i nutricionizam” i “Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija”, a učestvovala sam i u svim simpozijumima. Iako se teme seminara koje sam izabrala ne čine srodnim, oba seminara su pokazala nejednakost kroz različite zemlje, nacije, kulture i, prema mojoj procjeni, bili su među najposjećenijim seminarima Foruma.

Budući da ništa ne prepuštaju slučaju, društveni život učesnika Foruma je takođe bio isplaniran, te smo uvijek imali isplaniran dan, mjesta koja bismo mogli posjetiti i organizovane večernje izlaske. Na taj način, internacionalni učesnici su mogli iskusiti Tirol zahvaljujući Austrijancima, a s druge strane, Austrijanci su imali priliku da ugoste uspješne mlade ljude sa svih strana svijeta i pokažu zbog čega je značajno da se ovaj Forum održava po sedamdeseti put. I pokazali su to u velikom stilu!

Ovaj internacionalni Forum okuplja različite profile govornika i učesnika, što je dovelo do toga da imam sjajne poznanike i prijatelje za cijeli život. Iako sam dosta putovala u prošlosti, Austrija uvijek iznova uspije da me iznenadi, a ovog puta je to učinila sa jednim od najljepših „cvjetnih sela” u državi. Alpbah jeste malo mjesto, ali treba biti dio svačije liste za posjetiti bar jednom u životu. Zbog svih gore navedenih razloga, ovo su bile dvije sjajno provedene sedmice za mene i nešto što nikad ne bih promijenila, čak ni kad bih imala šansu vratiti vrijeme."


twitter

Free business joomla templates